Nu toate grăsimile sunt grăsimi „rele”!
Cu siguranță și voi când auziți cuvântul grăsime îl asociați imediat cu ceea ce este mai rău.
Și, într-adevăr, corpul nostru nu are nevoie de grăsimi„rele”, însă are nevoie de grăsimi „bune”, implicate în funcțiile importante din organism.
Grăsimile „bune” sunt acele tipuri de lipide care contribuie la sănătatea cardiovasculară, cerebrală și metabolică, având efecte benefice atunci când sunt consumate în cantități adecvate.
Ce sunt și ce fac acizii grași Omega-3
Acizii grași sunt compuși organici care sunt formați din atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Sunt esențiali pentru viața oamenilor, fiind prezenți în toate celule din corp.
Aceștia se impart în:
- Acizi grași de origine animală – se găsesc în pește, ouă, carne și lactate.
- Acizi grași de origine vegetală – se găsesc în uleiuri vegetale, nuci, semințe și legume.
Există trei tipuri de acizi grași omega-3:
- Acidul alfa-linolenic (ALA);
- Acidul eicosapentaenoic (EPA);
- Acidul docosahexaenoic (DHA).
ALA se găsește în uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de in, de soia și de rapiță.
DHA și EPA se găsesc în pește și în fructele de mare.
Corpul nostru poate transforma o parte din ALA în EPA și apoi în DHA, dar doar în cantități foarte mici. Astfel, consumul de EPA și DHA din alimente (și suplimente) este singura modalitate de a crește nivelul acestor acizi grași omega-3 în organism.
Beneficiile acizilor grași Omega-3
Acizii grași omega-3 oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară. Unul dintre beneficii este că ajută la scăderea nivelului de trigliceride
În plus, omega-3 pot contribui la:
✔ Scăderea inflamației; ✔ Ameliorarea compoziției și stabilității plăcii aterosclerotice (scade progresia aterosclerozei); ✔ Reducerea tensiunii arteriale; ✔ Protecția împotriva morții subite cardiace; ✔ Îmbunătățirea funcției cognitive globale; ✔ Susținerea funcției vizuale.
Care sunt cele mai bune surse de alimente de Omega-3
Putem obține cantități adecvate de Omega-3 consumând o varietate de alimente, însă sursa și tipul de Omega-3 sunt importante:
Pește și fructe de mare (în special pește gras de apă rece, cum ar fi macroul, tonul, heringul, sardinele și somonul) – cea mai bună sursă de EPA și DHA
- Nuci și semințe (cum ar fi semințele de in, semințele de chia) – conțin ALA, care trebuie convertit în EPA și DHA, conversia fiind limitată
- Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de in, uleiul de soia și uleiul de rapiță) – surse de ALA, dar cu eficiență redusă pentru conversia în EPA și DHA
- Alimente fortificate (cum ar fi ouă, iaurt, lapte, băuturi din soia, etc.) – dacă sunt îmbogățite cu EPA și DHA, acestea pot contribui la aportul total de Omega-3
- Ulei de pește Omega-3 (1000 mg) din care: acid eicosapentaenoic (EPA-600 mg), acid docosahexaenoic (DHA-150 mg), alți acizi grași Omega-3 – 170 mg;
- Coenzima Q10 (25 mg);
- Vitamina E (10 mg);
- Licopen (2 mg).
Acizii grași Omega-3 (EPA, DHA) și alți acizi grași Omega-3 din compoziția Tri Oli® sunt o sursă de energie importantă pentru organism, reglează inflamația susțin sinteza hormonilor și ajută la transportul vitaminelor A, D, E și K.
Coenzima Q10 este un antioxidant puternic ce se găsește în toate celulele corpului uman și joacă un rol important în producerea energiei celulare. Stresul oxidativ este considerat factor esențial în dezvoltarea afecțiunilor cardiovasculare.
S-a constat că 3 din 4 pacienți cu boli de inimă au niveluri scăzute de Coenzima Q10.
Vitamina E este un antioxidant liposolubil major. Rolul principal fiind acela de a proteja acizii grași polinesaturați de oxidare.
Principalele surse de vitamina E sunt nucile, semințele și uleiurile vegetale.
Licopenul este un compus care aparține clasei carotenoizilor, fiind un pigment natural responsabil pentru culoarea roșie și roz al multor legume și fructe.
Licopenul îmbunătățește funcția vasculară și contribuie la normalizarea metabolismului lipidic, reducând nivelurile de colesterol total. Acțiunile principale ale licopenului fiind: potențialul antioxidant și proprietățile antiinflamatoare.
Tri Oli® este recomandat adolescenților și adulților, între 1-4 capsule moi pe zi, în funcție de necesități:
● buna funcționare a inimii – 1 capsulă/zi
● buna funcționare a creierului și menținerea vederii normale – 2 capsule/zi
● menținerea concentrației normale de trigliceride în sânge – 3 capsule/zi
● menținerea tensiunii arteriale normale – x2/zi
Se poate lua în prima parte a zilei, în timpul mesei principale, pentru o absorbție mai eficientă.
Sfat
Acizii grași Omega-3 sunt nutrienți esențiali care trebuie obținuți din alimentație, deoarece organismul nu îi poate produce singur. Un aport adecvat printr-o dietă echilibrată sau suplimente alimentare poate contribui la menținerea sănătății generale.
Află mai multe despre beneficiile Tri Oli® pe www.nutriensa.ro.
Tri Oli® – triplă susținere cardiovasculară, oculară și cerebrală.
Comentarii